
 

 

Recording of Non Qualifying Scores. 
  

From 1st January 2017 England Golf require all players to return all scores in Non Qualifying 

Competition, to assist handicap committees with handicap reviews. (Clause 4.5b/8.12)   

  

Please note these scores will not directly affect a player’s handicap, but may be used 
as ‘supporting evidence’ of performance when it comes to a handicap review.  

  

Scores should be returned in all Singles, Am-Am, 4BBB and team competitions, with the 

exception of Texas Scrambles and Greensome competitions.    

  

Clubs should also be aware of regular roll-ups that take place at their club, where players are 

playing off a measured course under Competition Play Conditions.   We would advise that 

these types of competitions should be played as qualifiers when possible.    

  

To assist with the return of scores, we advise that clubs outline a process to allow players to 

record these scores.  

  

It is recommended that this is done directly to the Handicap Committee, and that the 

Committee keep a copy of all information for the current year and one previous year. The 

information does not have to be recorded on the handicap software, but should be stored in a 

format that can be used for any handicap review.     

   

Information to be recorded:  

 Date of Competition  

 Format of Competition  

 Venue/Course  

 Tees used  

 SSS of Course  

 Name of playing partners  

 Score returned  

  

Failure to return these scores could result in loss or suspension of handicap under clause 24.1.  

  

Guidance to Clubs running Open Competitions.   

  

We also request that clubs running open competitions return the scores of the top 5 places to 

the player’s or team’s home club. To assist with this, we have designed a pro forma that a 

club can complete and return.  This could be done by post or email (Non Qualifying Scores 

Open Return Form). 

 

 

 

 

 

 

 

 



Question Answer 

Why are England Golf Invoking Clause 

4.5/8.12? 

 

England Golf has made this decision in order to 
promote the integrity of the system, and 
maintain player confidence in 
handicapping.  Every player should have 
confidence that they hold an equal opportunity to 
achieve success in a competition.  
 
A number of incidents in the last few years have 
highlighted that players must hold 
the responsibility with regards to notifying their 
home club as to their performance away from 
home in Non-Qualifying competitions where the 
results would not otherwise be known to the 
committee. 
 
Players must make every effort to maintain a 
handicap which reflects their current playing 
ability. 
 

Who is responsible for reporting ‘away’ 

scores? 

The individual player has an obligation to 

report away scores from competitions, and each 

Club should establish a process to enable this to 

be done. 

 

In addition, where a Club arranges/administers 

an event, England Golf requests that Club to 

advise players’ home clubs of the top five. 

(optional) 

Why ask clubs to return the results in 

Open Competitions?  

It has been previously requested that clubs 

running open competitions should be able to 

inform the home clubs of visitors of the results, 

so that they can have some evidence of 

performance away from home. This is a polite 

request and not a mandatory requirement.  

The requirement covers team events: 

what is not covered? 

Texas Scrambles, Foursomes and Greensomes 

are not covered.  The Rule does extend to 

better-ball events and teams where, for 

example, two or three scores from a group of 

four will count. Scores returned in mixed gender 

competitions must also be returned. 

In a team event, an individual may not 

have holed out on every hole or 

contributed to the score, does this 

result still have to be reported? 

Yes.  The team score should be reported 

through the process established and be returned 

for consideration by the handicap committee at 

the annual review but cannot of itself be used to 

change a player’s handicap. 

Where a society plays an individual 

competition at a club, does the Club 

have any responsibility to return 

scores? 

No – where the Club is not running the event, it 

does not have any obligation to make enquiries 

or return scores.  However, the individual club 

member has an obligation under the CONGU 

rules. 



Do scores played in society events 

have to be recorded? 

If the player has played in the event using 

his/her CONGU handicap UNDER 

COMPETITION PLAY CONDITIONS, then the 

score must be reported.   

A group from our club has an annual 

trip to Spain, when they play a variety 

of singles and team competitions. 

Should they return their scores? 

No.  As the scores are not over a course 

measured in accordance with CONGU 

requirements there is no obligation to return 

scores. 

Do we need to make our Saturday 

swindle into a qualifying competition? 

No.  The intent is not to affect social golf.  

However, Clubs should be aware of 

performances in swindles such that, in the 

annual review, handicap committees can take 

into account circumstances where a member of 

a swindle regularly outplays their official 

handicap. 

With a notification of an away score, do 

we have to ascertain a CSS? 

No.  For team competitions and individual 

events (such as society golf), it is not feasible to 

assess a CSS and, therefore, the requirement is 

that the SSS of the course played is recorded. 

Do I need to provide results of a 

match-play competition played at an 

away course? 

No. it is very difficult to establish player 

performance from a match play result, as the 

player’s performance may not be reflected in the 

result. 

How should scores returned be used? 4BBB and Team competitions are not suitable 

for handicapping purposes:  but if the same 

individuals or teams keeping winning or coming 

near the top of leader boards at events away 

from home, that should at least indicate to their 

Club Handicapping Officials that further 

investigations are required – and the only way to 

achieve that is by asking for all such scores to 

be reported. 

What sanction does a Club have if it 

learns that a player has been playing 

in competitions at away clubs, but not 

reporting scores? 

A Club may suspend a member’s handicap 

under CONGU rule 24.1 where that player does 

not comply with his or her obligations as 

imposed by CONGU. 

We would see that as a last resort; and clubs in 

the first instance should firmly remind players of 

their responsibilities under the CONGU UHS. 

 

 

 

 

 


